WordPress onderhoud is cruciaal om je WordPress website optimaal te laten functioneren. Vaak wordt er na het online zetten van de website niet meer naar het onderhoud gekeken totdat er iets mis gaat met de website. Door regelmatig enkele taken uit te voeren, zorg je er voor dat je WordPress website in top conditie blijft.
Wat voor onderhoud moet er uitgevoerd worden?
Een WordPress website bestaat uit verschillende onderdelen zoals:
- WordPress hosting
- WordPress zelf
- WordPress themes
- WordPress plugins
Het onderhoud van de hosting wordt normaal gesproken door de provider uitgevoerd. De overige zaken zijn voor de website eigenaar of het kan ook door de webdeveloper uitgevoerd worden.
Hoe vaak moet je onderhoud uitvoeren?
WordPress onderhoud moet regelmatig uitgevoerd worden. Toch wel 1 keer per maand moet je onderhoud uitvoeren. Houd ook de berichten in de gaten. Soms komen er veiligheidsupdates uit die zo snel mogelijk ingevoerd moeten worden.
9 WordPress onderhoudstaken
- WordPress updaten
- WordPress plugins updaten
- WordPress theme updaten
- Backup van je website maken
- Spam commentaar controleren
- WordPress database optimaliseren
- Broken links controleren
- Beveiliging log nakijken
- Wachtwoorden aanpassen
WordPress updaten
WordPress komt regelmatig met nieuwe releases. Een nieuwe release kan uitkomen om veiligheidsissues op te lossen of om extra functionaliteit toe te voegen. Daarnaast komen er ook regelmatig nieuwe WordPress versies uit. Dit omvat vaak grotere veranderingen. Vooral de updates welke veiligheidsissues oplossen, moeten zo spoedig mogelijk uitgevoerd worden. Log regelmatig in op je WordPress dashboard om te kijken of er nog een update uitgevoerd moet worden.
WordPress plugins updaten
Wat voor WordPress zelf geldt, geldt ook voor de geïnstalleerde plugins. Hier komen ook regelmatig updates uit en deze moeten ook zo snel mogelijk geïnstalleerd worden. Dit kan eenvoudig via het WordPress dashboard.
WordPress theme updaten
WordPress themes hoeven niet zo vaak bijgewerkt te worden als WordPress en de WordPress plugins maar er komen ook af en toe updates uit. Let er ook op dat je niet alleen het geactiveerde WordPress theme bijwerkt maar ook de andere WordPress themes. Als er in een niet geactiveerd WordPress theme een veiligheidslek zit, kan dit ook een gevaar voor de website opleveren.
Backup van je website maken
Het is belangrijk dat er regelmatig een backup van je website gemaakt wordt. Als er iets fout gaat met de website kun je met een backup de website weer terug zetten. Vaak maakt je provider een backup maar het is altijd handig om zelf ook een backup te maken. Test ook of het maken van de backup goed gaat en of de backup bruikbaar is.
Spam commentaar controleren
Een mooie functionaliteit van WordPress is dat bezoekers op je website een reactie op je artikel kunnen geven. Helaas heeft deze functie een grote aantrekkingskracht op spammers die graag een spam reactie op je artikel geven. Als je niet oppast, loopt je database vol met spam commentaar wat gevolgen voor de performance van je WordPress website kan hebben. Het is daarom goed om regelmatig je commentaren te controleren op spam en de spam commentaren te verwijderen. Ook kun je spam voorkomen door een plugin zoals Akismet te gebruiken.
WordPress database optimaliseren
Als de content (zoals berichten en pagina’s) die je met je WordPress website maakt, wordt in de database geplaatst. Verder komen er ook alle reacties, gebruikers en instellingen in de database te staan.
In de loop der tijd kan er een hoop onnodige data in de database komen te staan en dit zorgt er voor dat de database onnodig groot wordt en dit heeft weer gevolgen voor de snelheid van de website.
Het regelmatig optimaliseren van je WordPress database is daarom noodzakelijk om je website optimaal te laten functioneren.
Broken links controleren
Een broken link is een link die naar een niet bestaande pagina verwijst. Dit kan een interne link zijn naar een pagina die verwijderd is of een externe link naar een pagina op een andere website die niet meer bestaat.
Broken links zorgen voor een slechte gebruikerservaring en kunnen voor een hogere bounce rate zorgen. Het is daarom goed om je website regelmatig op broken links te controleren.
Beveiliging log nakijken
Om je WordPress website veiliger te maken is het goed om een beveiliging plugin zoals Sucuri te installeren. Sucuri heeft een uitgebreide log waarin bijgehouden wordt wie en wanneer geprobeerd heeft om in de website te komen.
Spit de log regelmatig door om te kijken waar de zwakke plek op je website zit.
Wachtwoorden aanpassen
Wachtwoorden vormen de zwakke schakel in de beveiliging. Gebruikers kiezen vaak een zwak, makkelijk te raden wachtwoord en gebruiken op verschillende plaatsen hetzelfde wachtwoord. Als een wachtwoord eenmaal geraden is, is het voor een hacker een fluitje van een cent om de website te misbruiken. Met alle gevolgen van dien.
Het is daarom raadzaam om je eigen wachtwoord en ook die van de andere gebruikers regelmatig aan te passen. Hiermee kun je veel ellende voorkomen. Zorg er voor dat gebruikers een sterk wachtwoord gebruiken.
Geen zin om het allemaal zelf te doen?
Dat hoeft niet!
Als ondernemer wil je vast liever met leuke dingen bezighouden en heb je geen zin om je met het onderhouden van je website bezig te houden. Het team van Friebie houdt zich graag bezig met alles wat met websites te maken heeft en bouwen en onderhouden ook graag jouw website. Dit kan voor € 14,95 all-in per maand. Neem snel contact met ons op om informatie aan te vragen.