Als een bezoeker op een website pagina terecht komt die niet bestaat, dan ziet de bezoeker een zogenaamde 404 pagina. Een 404 pagina biedt kansen om bezoekers naar een andere pagina te sturen. Daarvoor is het wel nodig om een eigen 404 pagina te maken. In WordPress is dit vrij eenvoudig te realiseren.

Wat is een 404 pagina?

404 staat voor de foutmelding dat de pagina niet gevonden is.404 staat voor de foutmelding die de server afgeeft. Een bezoeker ziet een 404 pagina bij het intikken of klikken op een niet bestaande URL.

standaard 404 pagina

Waarom de 404 pagina aanpassen?

Vaak is er in het WordPress theme geen goede 404 pagina. Een bezoeker ziet een nietszeggende, standaard tekst en weet niet goed wat te doen. Grote kans dat de bezoeker het browser tabblad sluit en op zoek gaat naar een andere website. Dit kun je voorkomen door de pagina aan te passen. Plaats bijvoorbeeld een goede melding op de pagina. Daarnaast kun je ook navigatie met de belangrijkste pagina’s toevoegen. Of kun je een zoekscherm toevoegen.

Al deze optie zullen helpen om de bezoeker op de website te houden en misschien zelfs om de conversie te verhogen!

Hoe pas je de WordPress 404 pagina aan?

De 404 pagina pas je aan door een bestand in je WordPress theme aan te passen. Het bestand heet, hoe toepasselijk, 404.php. Je vindt dit in je WordPress theme bestanden.

Het bewerken van het bestand kun je met behulp van een HTML editor zoals Dreamweaver of Notepad++ doen. Gebruik FileZilla om bestanden van en naar de server over te zetten.

Een andere opties is om via het WordPress dashboard het bestand te bewerken. Ga in het WordPress dashboard naar Weergave (Appeareance) > Bewerker (Editor). Uit de lijst met bestanden kies je het bestand 404.php. De optie moet wel ingeschakeld zijn!

De makkelijkste optie is om een plugin te gebruiken. Er zijn diverse gratis plugins beschikbaar om een 404 pagina te maken.

Voorbeeld van een standaard 404 pagina:

wordpress 404 pagina code

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de standaard 404 pagina uit PHP en HTML bestaat. CSS kun je gebruiken om de opmaak aan te passen. Heb je geen ervaring met PHP, HTML en CSS? Dan kun je online cursussen volgen bij bijvoorbeeld Codeacademy.

Voorbeelden van creatieve 404 pagina’s

Hieronder zie je ter inspiratie een paar creatieve oplossingen voor 404 pagina’s:

 

Call Now Button