Afbeeldingen horen natuurlijk op een website. Afbeelding laten een website tot leven komen en kunnen je ook een voordeel geven om hoger in Google te komen. Maar je ziet dat veel website eigenaren fouten maken als ze afbeeldingen op een website plaatsen. In dit artikel vind je de meest voorkomende fouten en tips hoe je deze kan voorkomen of oplossen.

Op de huidige websites wordt de grootte van een pagina voor zo’n 60% door de afbeeldingen bepaald. Verkeerd gebruik van afbeeldingen zorgt er voor dat je website trager wordt en dit heeft gevolgen voor de gebruikerservaring van je bezoekers op je website en de positie van je website in Google.

Daarnaast zie je het ook nogal eens fout gaan met het voor SEO optimaliseren van de afbeeldingen. Het is dus belangrijk om afbeeldingen op de juiste manier op je website te plaatsen!

Veelvoorkomende fouten bij het plaatsen van afbeeldingen op een website zijn:

1 – Onbewerkte afbeeldingen gebruiken

Je ziet regelmatig dat een foto van een telefoon op een website geplaatst wordt. Vaak beseft degene die dit doet niet dat deze afbeeldingen veel te groot zijn qua afmetingen maar vooral qua bestandsgrootte. Doordat de foto “te zwaar” is zal je website trager worden en daar worden je bezoekers en Google niet blij van!

foto bewerken tinypng

Het is daarom verstandig om je afbeeldingen eerste te bewerken voordat je deze op de website plaatst. De beste software om dit te doen is Photoshop maar niet iedereen heeft hier kennis van of geld voor over. Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven te vinden.

Hieronder een paar goede websites waar je je afbeeldingen kan bewerken.

bewerkte afbeelding

2 – Afbeeldingen niet op maat maken

Naast te zware bestanden worden de foto’s ook vaak in een te groot formaat op de website geplaatst. Als grootste formaat op de website kun je 1920 pixels aanhouden. Dit is een afbeelding die je over de hele breedte van je scherm gebruikt.

Foto’s die je in de content gebruikt kunnen vaak veel kleiner zijn. Dit levert een snellere website op.

browser website element inspecteren

In je browser kun je controleren hoe groot de afbeelding maximaal kan zijn. Als je naar de pagina gaat en bij een afbeelding of het gedeelte van de website waar je de afbeelding wil plaatsen op de rechter muisknop klikt en vervolgens “Inspecteren” selecteert, dan kun je zien hoeveel pixels de breedte is.

afbeelding pixels

Met de websites zoals genoemd bij punt 1, kun je je afbeelding op maat maken.

3 – Ongeoorloofd gebruik van afbeeldingen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je afbeeldingen die je bijvoorbeeld via Google vindt niet zomaar op je eigen website gebruiken. Ook bij websites die gratis afbeeldingen aanbieden mag je de afbeeldingen niet zonder meer gebruiken.

Het kan zijn dat je een afbeelding wel op een privé website mag gebruiken maar niet op een commerciële website. Of dat je een afbeelding mag gebruiken maar dat je een vermelding er bij moet plaatsen. Let hier goed op want er zijn bedrijven die er een verdienmodel van hebben gemaakt om dit soort misbruik op te sporen en hoge vergoedingen eisen aan degene die de afbeeldingen onrechtmatig gebruikt!

Enkele websites waar je gratis afbeeldingen vandaan kan halen:

4 – Afbeeldingen niet voor SEO optimaliseren

Niet iedereen realiseert het zich maar afbeeldingen bieden ook een kans om bezoekers aan te trekken. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen worden namelijk ook in de zoekresultaten van Google getoond en wel in Google image search.

Gebruikers van Google kunnen zo via een afbeelding ook op jouw website komen.

google image search

Helaas vergeten veel website eigenaren om hun afbeeldingen te optimaliseren en plaatsen ze de afbeeldingen zo op de website zonder er iets aan te optimaliseren.

De basis van het optimaliseren van een afbeelding bestaat uit:

  • Een aangepaste bestandsnaam waar het zoekwoord in verwerkt is. Vervang de spaties voor een minteken. Een bestandsnaam komt er dan als volgt uit te zien: hoger-in-google.jpg.
  • Vul altijd de alt tag in. De alt tag is een HTML element en Google kijkt hiernaar. In WordPress kun je dit eenvoudig invullen als je de afbeelding upload.

5 – Het verkeerde bestandstype gebruiken

Afbeeldingen op een website kunnen verschillende typen zijn. De meeste voorkomende bestandstypen zijn;

  • jpg of jpeg
  • png
  • gif

Elk van deze bestanden heeft zijn eigen kenmerken en moeten verschillend gebruikt worden.

  • jpg of jpeg gebruik je voornamelijk voor afbeeldingen met veel kleur en detail omdat met jpg compressie het bestand kleiner wordt maar de kwaliteit nog wel goed blijft.
  • png gebruik je voornamelijk voor afbeeldingen waar je een transparante achtergrond bij wil gebruiken. Deze bestanden zijn al wat groter dan jpg bestanden.
  • gif gebruik je als er weinig contrast in de afbeelding zit of voor animaties, denk bijvoorbeeld aan logo’s.

6 – Te hoge compressie gebruiken

Soms zie je website eigenaren die hun afbeeldingen wel bewerkt hebben maar niet op de juiste manier. Ze hebben een afbeelding keurig als jpg opgeslagen maar een veel te hoge compressie gebruikt met als gevolg dat de afbeelding alsnog te zwaar is.

Kijk bij het opslaan altijd naar de hoeveelheid kilobytes dat het bewerkte bestand is. Probeer dit op maximaal 150kb te houden. Alleen voor grote afbeeldingen die over het hele scherm getoond worden kan hier nog wel een uitzondering voor gemaakt worden.

7 – Nietszeggende stock afbeeldingen gebruiken

Als laatste veelvoorkomende fout bij het plaatsen van een afbeelding op een website: het plaatsen van nietszeggende stock afbeeldingen.

stockphoto voorbeeld

Natuurlijk wil je het liefste mooie door een professionele fotograaf gemaakte foto’s op je website plaatsen. Maar niet iedereen heeft hier budget voor. Er is niks mis met het gebruik maken van stock afbeeldingen, probeer alleen wel relevante en natuurlijk ogende stock afbeeldingen te gebruiken. Te vaak zie je van die overdreven Amerikaanse reclame foto’s die totaal niet bij onze nuchtere Nederlanders aansluiten.

Samenvatting veelvoorkomende fouten bij het plaatsen van website afbeeldingen

Afbeeldingen horen op een website maar let er op dat er wel een paar dingen komen kijken bij het plaatsen van een afbeelding op een website. Hierboven heb je 7 veelvoorkomende fouten kunnen lezen. Zorg er in ieder geval dat je deze niet maakt.

Call Now Button