Een gratis weggever of soms ook wel een leadmagnet genoemd, is dé manier om je mailinglijst te laten groeien. Bezoekers op je website zullen niet zo snel hun e-mailadres aan je geven en zich inschrijven op jouw nieuwsbrief maar door gebruik te maken van een gratis weggever zal dit een stuk makkelijker worden.

Gratis weggever voor het opbouwen van jouw mailinglijst

Waarom wil je überhaupt mensen op je mailinglijst hebben? Met een mailinglijst kun je in contact komen en blijven met jouw doelgroep. Door een periodieke mailing te versturen blijft jouw bedrijf “on top of mind” bij jouw inschrijvers. Het is één van de beste manieren om een succesvol bedrijf op te bouwen.

20 ideeën

20 ideeën voor een gratis weggever

Er zijn vele mogelijkheden om een gratis weggever te maken. Hier hebben wij er 20 op een rijtje gezet.

 1. E-book
 2. Whitepaper
 3. Cheatsheet
 4. Template
 5. Checklist
 6. Download in PDF van je blog/ podcast of video
 7. Videoserie
 8. Interview
 9. Case study
 10. Uitgebreide content
 11. (Geheim) Rapport
 12. Verslag
 13. Gratis trial
 14. Online video training
 15. Een product met beperkte functionaliteit
 16. Een eerste hoofdstuk van een boek
 17. Een gedeelte van een betaalde cursus
 18. Skype sessie
 19. Scan
 20. Review

1. E-book

Het e-book is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte gratis weggever. Een e-book is snel en makkelijk te maken, bijvoorbeeld door een Word document als PDF op te slaan. De PDF kan als download aangeboden op de website worden. Voor het maken van een afbeelding van je e-book zijn er verschillende websites waar dit kan:

2. Whitepaper

Een whitepaper is een document waarmee bedrijven kennis over een bepaald onderwerp delen. Het wordt vaak in de vorm van een PDF gemaakt en bevat bijvoorbeeld een stappenplan of uitleg over een bepaald onderwerp. Het is vaak iets commerciëler dan bijvoorbeeld een e-book.

3. Cheatsheet

Een cheatsheet wordt in de ICT veel gebruikt. Een voorbeeld is een overzicht van codes of van sneltoets combinaties. Maar je kunt het natuurlijk ook in andere branches gebruiken. Denk aan een overzicht van de voedingswaarde van etenswaren of een overzicht van veel gebruikte woorden/ zinnen in een andere taal.

4. Template

Een template is een blauwdruk van iets. Bijvoorbeeld een template om een blog te schrijven. Dit kun je makkelijk in PDF vorm op je website aanbieden.

5. Checklist

Een checklist handig voor jouw doelgroep als zij iets willen bereiken of maken. Denk hierbij aan een checklist om een website online te zetten. Of een checklist om een webpagina te optimaliseren voor Google.

download

6. Download een blog in PDF

Sommige website bezoekers vinden het fijn om een artikel op jouw website later nog een keer terug te lezen of om deze op hun eigen computer te bewaren. Door jouw blog als downloadbare PDF aan te bieden kun je bezoekers om hun e-mail adres vragen.

7. Videoserie

Video is hot! Een krachtige manier om mensen op je mailinglijst te krijgen is door een gratis videoserie te maken. Je kunt het heel simpel doen door de video’s op YouTube te plaatsen alleen heeft dit als nadeel dat iedereen het ziet. Beter is het om dan Vimeo te gebruiken. Met Vimeo kun je video’s afschermen zodat deze alleen met een wachtwoord bekeken kunnen worden. Stuur bijvoorbeeld 7 dagen lang een mail met een link naar een video.

8. Interview

Interview bekende personen in jouw branche en biedt het interview aan in ruil voor een e-mailadres. Het interview kun je op verschillende manieren aanbieden. Het kan als video, audio of als document.

9. Case study

Een case study is verslag van een opdracht die je hebt uitgevoerd. Bijvoorbeeld hoe jij iemand 10 kilo hebt laten afvallen. Of hoe je een bedrijf van verliesgevend naar winstgevend hebt gekregen. Dit kun je in de vorm van een PDF maken maar ook als video.

10. Uitgebreide content

Een sneaky techniek die veel kranten ontdekt hebben. Je kunt een gedeelte van de tekst zonder registratie lezen maar wil je meer lezen dan moet je een e-mailadres achterlaten. Ook kun je hele artikelen alleen beschikbaar stellen voor geregistreerde gebruikers.

11. (Geheim) Rapport

Een geheim rapport wekt meteen de interesse van de bezoeker. Je kunt in een geheim rapport een stappenplan geven om iets te bereiken.

12. Verslag

Ga je een keer naar een bijzonder evenement? Bijvoorbeeld een training van een goeroe zoals Tony Robbins of een goeroe uit jouw markt? Maak hier een mooi verslag van in de vorm van een document of video of een combinatie en biedt het als gratis weggever aan.

13. Gratis trial

Een gratis trial is iets wat veel in de ICT toegepast wordt. Maar je kunt het natuurlijk ook in andere branches gebruiken. Denk hierbij aan een dagpas voor een fitness centrum of een tijdelijk abonnement voor een online training.

14. Online video training

Het lijkt op een videoserie maar is net even anders. Met een online video training gaan mensen echt iets leren. Bijvoorbeeld een videoserie hoe zij zelf een website kunnen maken of in x dagen Yoga leren.

15. Een product met beperkte functionaliteit

Maak een gratis versie met beperkte functionaliteit van een betaald product. Op het internet vind je veel voorbeelden van deze toepassing. Bijvoorbeeld in de vorm van abonnement met beperkte functionaliteit.

16. Een eerste hoofdstuk van een boek

Heb je een boek geschreven? Dank kun je één of een paar hoofdstukken in ruil voor een e-mailadres gratis aanbieden.

17. Een gedeelte van een betaalde cursus

Hetzelfde principe wat je voor een hoofdstuk van een boek, kun je ook voor een online cursus gebruiken. Alleen geef je nu toegang tot een beperkt gedeelte van de cursus.

skype sessie

18. Skype sessie

Een gratis Skype sessie waarin je jouw expertise kan tonen.

19. Scan

Een scan kun je toepassen om een bestaand iets te beoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een scan van een website.

20. Review

Een review kun je maken van een bestaand product dat populair is in jouw markt maar het kan ook een product van de klant zijn waar je een review van maakt.

Samenvattend

Een gratis weggever kun je in vele vormen op jouw website plaatsen. Welke je gebruikt is aan jou. Kies voor een oplossing die makkelijk door jou te maken is en die waardevol is voor jouw doelgroep.

Heb je moeite met de technische oplossing? Wij kunnen je helpen met een perfecte website en kunnen er een gratis weggever voor je op plaatsen. Een website laten maken kan bij ons voor een vast maandbedrag van € 14,95 zonder verdere eenmalige kosten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Call Now Button