Een belangrijk on page SEO onderdeel is de URL van een pagina. Door deze goed te optimaliseren draagt het bij aan een betere vindbaarheid van je website pagina en aan je website als geheel. In dit artikel lees je tips om je URL’s van je WordPress website te verbeteren.

Wat is een WordPress URL?

URL is een afkorting voor Uniform Resource Locator. Het bekendste is het van een pagina op een website maar het kan ook voor een e-mailadres gebruikt worden. De echte betekenis is een unieke naam die naar data verwijst.

Een WordPress URL is als volgt opgebouwd:

https://www.friebie.nl/betere-wordpress-urls/

  • https: dit is het protocol dat gebruikt wordt, in dit geval het veilige https
  • www: dit is het subdomein
  • friebie.nl: dit is het domein
  • /betere-wordpress-urls: dit is de unieke locatie van een bestand, in dit geval een webpagina

Het belang van goede WordPress URL’s

De URL is één van de on page SEO onderdelen die geoptimaliseerd kan worden om een webpagina beter vindbaar te maken. Het is dus belangrijk om de URL’s van je pagina’s te optimaliseren omdat dit er voor kan zorgen dat je hoger in Google komt en daarmee meer bezoekers naar je website trekt wat uiteindelijk weer voor meer klanten kan zorgen.

1 – Pas de standaard permalinks (= URL) aan

De standaard WordPress URL’s zijn na installatie van WordPress niet geoptimaliseerd en niet zoekmachine vriendelijk. Een standaard WordPress URL’s ziet er zo uit:

standaard wordpress url

Het probleem met deze URL is dat het de zoekmachine geen informatie geeft.

Het is daarom zaak om de instellingen van de WordPress URL’s aan te passen naar een ander formaat. Let er wel op dat als je website al online staat je dit niet zo maar kan doen. Omdat de URL structuur verandert, moet je de huidige URL’s redirecten naar de nieuwe URL’s.

Binnen WordPress kun je de URL instellingen via het WordPress dashboard aanpassen. Ga via Instellingen > Permalinks naar het scherm om de instellingen aan te passen. Stel de URL’s op onderstaande wijze in:

seo wordpress url

2 – Verwijder aantallen uit je URL

Vaak worden er blogs met tips geschreven en worden er in de titels cijfers gebruik. Denk bijvoorbeeld aan blogs zoals “5 tips om een website te laten maken” of “Beste SEO tips 2021”.

WordPress zal in de URL van deze blogs de cijfers “5” en “2021” verwerken. Dit is geen goed idee omdat als je bijvoorbeeld bij de eerste blog bedenkt dat er in plaats van 5 tips 7 tips zijn, de URL niet meer klopt. Je wil dan eigenlijk de URL aanpassen maar dit geeft problemen met de vindbaarheid van de pagina.

Beter is het daarom om de cijfers uit de URL weg te laten en daar in dit voorbeeld een URL als “/tips-website-laten-maken” van te maken.

3 – Gebruik korte URL’s

Onder tip nummer 2 liet ik het in het voorbeeld al zien. In plaats van de URL “/tips-om-een-website-te-laten-maken” gebruikten we de URL “/tips-website-laten-maken”.

Google vindt korte URL’s fijner omdat deze specifieker zijn en Google daarom beter kan bepalen wat het belangrijkste zoekwoord is. Verwijder daarom lidwoorden en andere korte woorden uit de URL.

4 – Verwerk het zoekwoord in de URL

Een webpagina optimaliseer je altijd voor een zoekwoord. Voor de vindbaarheid van een pagina is het belangrijk om zoekwoorden op strategische plaatsen terug te laten komen. Dit zijn plaatsen waar Google kijkt.

De URL is zo’n plek. Plaats het zoekwoord waar je op gevonden wil worden in de URL en het liefste zo ver mogelijk vooraan.

Tips voor betere WordPress URL’s

De WordPress URL is een onderdeel van on page SEO dat je moet optimaliseren als je je website beter gevonden wil laten worden door zoekmachines zoals Google. Pas bovenstaande tips toe voor betere WordPress URL’s.

Call Now Button