On page SEO naast off page SEO één van de 2 onderdelen van SEO die er voor zorgen dat een website hoger in Google komt. Waar off page SEO alles te maken heeft met optimalisatie buiten de website. Behelst on page SEO alle optimalisatie die je op de website zelf uitvoert.

Waarom on page SEO?

De meeste marketeers die met SEO bezig zijn, hebben hun focus voornamelijk op het verzamelen van links en laten on page SEO links liggen. Terwijl on page SEO ook zeer belangrijk is om hoger in Google te komen en het een stuk eenvoudiger is dan links verzamelen. Wat je op je eigen website doet, heb je immers zelf in de hand. Terwijl je met link building maar af moet wachten of je een link krijgt en of de link blijft bestaan.

De belangrijke eerste stap bij on page SEO

SEO draait om zoekwoorden. Alhoewel Google steeds beter is om content te begrijpen en exacte zoekwoorden steeds minder belangrijk worden, is het nog steeds de basis. Begin daarom altijd met een zoekwoorden onderzoek zodat je weet welke woorden gebruikers van de zoekmachines gebruiken. Deze zoekwoorden verwerk je straks op strategische plekken op je website.

Belangrijk om te onthouden is dat je een website maakt voor mensen en niet voor zoekmachines. Schrijf daarom de teksten voor mensen en ga niet van die over geoptimaliseerde teksten schrijven door deze vol te stoppen met zoekwoorden. Het allerbelangrijkste is dat de content relevant en waardevol is voor jouw doelgroep.

De belangrijkste onderdelen van on page SEO

 1. De pagina titel
 2. De meta tag description
 3. De URL
 4. Koppen en tussenkoppen
 5. Opmaak van de tekst
 6. De afbeeldingen
 7. Strategisch gebruik van zoekwoorden
 8. De content

De pagina titel

De pagina titel is één van de belangrijkste on page SEO factoren. Het is de vet gedrukte tekst die je terugziet in de zoekresultaten en je ziet de pagina titel ook in de titel bar van je browser. Verwerk het belangrijkste zoekwoord van de pagina in de pagina titel en probeer deze zo ver mogelijk naar voren in de pagina titel te plaatsen. Maak een pagina titel niet langer dan 55 karakters.

De meta tag description

De meta tag description zie je ook terug in de zoekresultaten. De tag is niet van invloed op de ranking maar moet er voor zorgen dat er op jouw link geklikt wordt. Optimaliseer de meta tag description daarom voor CTR. Maar je kunt er nog steeds het belangrijkste zoekwoord in verwerken.

De URL

DE URL is het adres van de pagina. Veel CMS-en hebben standaard een nietszeggende URL zoals www.website.nl/index.php?id=3034. Bij een WordPress website kun je dit eenvoudig aanpassen en de URL’s in leesbare URL’s veranderen. Het voordeel is dat je dan in de URL zoekwoorden kunt verwerken wat de vindbaarheid van de website weer ten goede komt.

Koppen en tussenkoppen

Teksten op een website moeten er qua layout anders uitzien dan teksten in een boek. Op een scherm scannen lezers meer dan in een boek. Maak daarom altijd gebruik van koppen en tussen koppen. Verwerk in de eerste kop altijd het belangrijkste zoekwoord. Eventueel kun je het zoekwoord ook nog in een tussenkop verwerken.

Opmaak van de tekst

Om de tekst scanbaar te maken, moet je gebruik maken van korte blokken tekst. Dit komt de leesbaarheid ten goede.

De afbeeldingen

Afbeelding zijn een makkelijke manier om te scoren in Google Image Search. Een afbeelding optimaliseer je door:

 • Het zoekwoord te verwerken in de bestandsnaam
 • Het zoekwoord te verwerken in de alt tag van de afbeelding
 • De afbeelding te optimaliseren door het formaat aan te passen
 • Gebruik te maken van een titel voor de afbeelding

De content

Alhoewel er geen echte richtlijnen zijn voor de lengte voor de tekst, geldt over het algemeen hoe langer, hoe beter. Uitgebreide artikelen met veel informatie over een bepaald onderwerp doen het over het algemeen goed in de zoekmachines. Een andere tip is om veel verschillende soorten media te verwerken in de content. Wissel tekst af met afbeeldingen, video, documenten zoals een PDF en audio.

Zelf je on page SEO doen?

Kies dan voor een WordPress website. Met een WordPress website kun je zelf eenvoudig je teksten van je website aanpassen. Wil je een WordPress website laten maken? Dat kan bij ons voor € 14,95 per maand. Voor dit bedrag bouwen, hosten en onderhouden wij de website voor je. Neem contact met ons op voor meer infromatie.

 

Call Now Button