Je wilt een website laten maken en dan heb je natuurlijk ook een domeinnaam nodig. Maar hoe kies je nu de juiste domeinnaam voor je bedrijf? Lees in dit artikel de beste tips voor het kiezen van een domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een verwijzing naar een IP-adres. Een domeinnaam maakt het makkelijker om het adres te onthouden. Anders zou je een reeks cijfers zoals 207.18.199.00 moeten onthouden om naar een website te gaan. De domeinnaam verwijst nu naar het adres waar de website op staat.

Hoe is een domeinnaam opgebouwd?

Een domeinnaam bestaat feitelijk uit twee onderdelen ook wel labels genoemd. Deze labels worden door punten gescheiden.

Bijvoorbeeld: example.com

Het eerste deel is de naam en het tweede deel de extensie. De naam kan eigenlijk alles zijn wat je wil (zolang het aan de naamconventie voldoet) en het tweede deel bestaat uit een selectie van vaststaande extensies.

Veelgebruikte extensies in Nederland zijn: .nl, .eu en .com.

Welke domeinnaam is het meest geschikt voor mijn bedrijf?

Allereerst een kleine uitleg over de domein extensies. De voorkeur gaat in Nederland uit naar een .nl domein. Probeer, bij het vastleggen van een domein, altijd om de .nl extensie vast te leggen. Internationaal wordt voor bedrijven vaak een .com domein gebruikt. Ook in Nederland is een .com domein goed te gebruiken. Je kunt altijd overwegen om deze naast je .nl domein vast te leggen. Alleen al om te voorkomen dat de concurrentie er mee vandoor gaat.

Een geschikte naam kiezen

Voor een bedrijf kun zijn er verschillende opties om uit te kiezen:

  • kies de naam van je bedrijf of van je zelf
  • kies een beschrijvende naam, bijvoorbeeld timmerbedrijfamsterdam.nl
  • kies een afkorting van je bedrijfsnaam
  • kies een naam van je product of dienst

Een beschrijvende naam kan voordelen hebben voor de vindbaarheid in zoekmachines en bovendien begrijpen bezoekers meteen waar de website over gaat. Ook kan het voordelen hebben bij een eventuele verkoop van het domein. Domeinen zoals laarzen.nl zijn in het verleden voor veel geld van eigenaar verwisseld.

Tips voor het kiezen van een domeinnaam

  • Probeer, als het kan, een domeinnaam met streepjes te vermijden. Bijvoorbeeld timmerman-amsterdam.nl.
  • Kies een zo kort mogelijke domeinnaam.
  • Kies een domeinnaam die makkelijk te onthouden is.
  • Als je gewenste domeinnaam al bezet is, kijk dan eens naar een variant. Bijvoorbeeld de meervoudsvorm of met een kleine toevoeging zoals mijndomein.nl

Hoe moet je een domeinnaam registreren?

Een domeinnaam registreer je bij een hostingprovider (een registrat). Voor een volledig overzicht van de Nederlands hostingproviders, kijk je hier. Registratie is doorgaans voor een periode van 1 jaar.

Call Now Button