Google Analytics is dé must have software voor website eigenaren. Met Google Analytics krijg je inzicht in de bezoekersaantallen op je website, waar bezoekers vandaan komen en wat ze op je website doen. Kortom je krijgt inzicht in het verkeer dat op je website komt. De installatie is zéér eenvoudig en zeker op een WordPress website is Google Analytics binnen een paar minuten geïnstalleerd.

Google Analytics aan je WordPress website toevoegen

De drie meest gebruikte methoden om Google Analytics aan een WordPress website toe te voegen zijn:

  • Google Analytics toevoegen met een plugin
  • Google Analytics toevoegen via WordPress aan de header
  • Google Analytics toevoegen in de bron bestanden

Google Analytics toevoegen met een plugin

De makkelijkste en waarschijnlijk meest gebruikte manier om Google Analytics toe te voegen aan je WordPress website is door gebruik te maken van een plugin. Er zijn verschillende plugins waar dit mee kan maar de beste en meeste gedownloade WordPress plugin is die van MonsterInsights.

google analytics wordpress plugin

Na het installeren van de plugin kun je de Google Analytics code toevoegen. Dit kan automatisch of door de code zelf in te vullen. Na het opslaan van de gegevens is de code actief.

Google Analytics toevoegen via WordPress aan de header

Veel WordPress themes hebben de mogelijkheid om via een speciale menu optie code aan de header (en de footer) toe te voegen. Bij het aanmaken van je Google Analytics account kun je de JavaScript code kopiëren in hier in plakken. Met deze optie heb je geen plugin nodig om Google Analytics te activeren.

Google Analytics toevoegen in de bron bestanden

Een andere optie is om Google Analytics rechtstreeks in een bestand van het WordPress theme te plaatsen. Hiervoor moet je wel altijd een child theme gebruiken om er voor te zorgen dat je de aanpassingen niet kwijtraakt bij een update. De code plaats je in het bestand header.php van je child theme.

Hoe kun je Google Analytics het beste toevoegen?

Alle bovenstaande opties werken even goed. De laatste 2 methodes hebben als voordeel dat je geen extra plugin op je website nodig hebt. Wat weer ten goede aan de performance van de website kan komen en scheelt in onderhoud. Maar de andere kant is dat de laatste 2 methoden iets complexer zijn waarbij je voor de laatste optie wel wat kennis van webdevelopment moet hebben.

Call Now Button