ROI staat voor Return On Investment oftewel rendement op investering. Door de ROI te berekenen kun je zien of en wanneer een investering rendement oplevert. Hoe je de ROI berekent, lees je in dit artikel.

De ROI berekenen

De ROI berekenen doe je alsvolgt:

ROI = (Opbrengst -/- investering) / investering X 100%

Voorbeeld: Je investeert € 1.000,- en dit levert € 2.000,- op. De ROI is dan 100%.

Door deze formule te gebruiken, bereken je de ROI. Het is een cijfer in procenten. Dit getal kan positief of negatief zijn. Bij een positief getal betekent het dat je winst maakt op je investering en bij een negatief getal verlies.

Waarom is de ROI belangrijk?

Door het berekenen van de ROI kun je zien of jouw investering geld oplevert en aan de hand van de ROI kun je beslissingen nemen over het wel of niet doorgaan met de activiteiten.

De voordelen van het berekenen van de ROI

Door het berekenen van de ROI kun je direct zien of een investering de moeite waard is om mee verder te gaan. Van te voren kun je de gegevens in de formule invoeren en kun je zien wanneer jouw investering rendabel wordt. Ben je eenmaal begonnen met het project, dan kun je steeds met de actuele cijfers kijken of de investering het waard is.

De nadelen van het berekenen van de ROI

Het berekenen van de ROI is een simpele berekening welke met weinig andere aspecten rekening houdt. Er kunnen nog meer kosten van invloed zijn die het rendement kunnen verlagen. Het kan zijn dat je met de berekening op een positief resultaat komt maar dat de investering door de andere kosten toch geen rendement oplevert. Je zult dus altijd goed naar alle kosten moeten kijken om teleurstellingen te voorkomen.

Call Now Button