Adaptive en responsive webdesign zorgen er allebei voor dat een website goed op mobiel en tablet te bekijken. En alhoewel de 2 oplossingen veel op elkaar lijken, zijn er toch wel grote verschillen. Lees in dit artikel wat adaptive design is en waarom je voor een adaptive design kiest in plaats van een responsive design.

Waarom adaptive design?

Het mobiele internet verkeer groeit nog steeds en inmiddels gebruiken meer mensen een mobiel apparaat om te internetten dan dat dit met een desktop of laptop gebeurt. En hier komen adaptive en responsive design om de hoek kijken.

Beiden zorgen er voor dat de website op een mobiel goed getoond worden. Adaptive design zorgt er dus voor dat een website op alle schermen waar het op bekeken wordt, goed getoond wordt. Alleen zijn er wel verschillen in techniek tussen deze twee.

Verschil tussen adaptive en responsive design

Het grote verschil tussen adaptive en responsive design is dat responsive design één website op alle schermen toont. Of het nu op een groot LCD scherm is of op een kleine smartphone, altijd wordt dezelfde website geladen. Dit betekent ook dat dezelfde afbeeldingen geladen worden, alleen een kleinere weergave. En dit is precies het grote verschil met adaptive design.

Bij een adaptive website worden er eigenlijk verschillende versies van de website gemaakt voor verschilende schermen. De afbeeldingen worden bijvoorbeeld aangepast zodat er in plaats van dezelfde afbeelding, een kleinere versie geladen wordt. Dit heeft als voordeel dat de website beter geoptimaliseerd is en daarom sneller is maar heeft als nadeel dat het meer werk is om de website content te onderhouden.

Kies je voor adaptive of voor responsive webdesign?

Voor beide opties valt iets te zeggen. Houd er rekening mee dat je met een adaptive website meer werk hebt maar dat je website wel beter geoptimaliseerd is. Als je minder tijd aan het plaatsen van content kwijt wil zijn, kies dan voor responsive webdesign. Waarschijnlijk zullen de voordelen van een snellere website in de toekomst ook minder zwaar gaan wegen omdat het mobiele internet steeds sneller wordt.

Call Now Button