google analytics

Google Analytics is een gratis web statistieken programma. Google Analytics houdt website verkeer bij. Sinds november 2005 is het het meeste gebruikte analytics programma op het internet.

Waarom moet je Google Analytics gebruiken?

Meten is weten, voor velen een bekend gezegde en dit geldt vooral voor websites en online marketing. Als je serieus met je website bezig bent is een programma als Google Analytics een must have. Het verschaft je inzicht in (bijna) alles wat er op je website aan bezoekers binnenkomt en wat bezoekers op je website doen. Het helpt je om strategische beslissingen te nemen en om te bepalen hoe succesvol je inspanningen zijn.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe Google Analytics werkt:

Welke informatie kun je met Google Analytics meten?

Google Analytics is in 4 hoofdgroepen opgedeeld:

  • Doelgroepen; alles over bezoekers op je website
  • Verkeersbronnen; hoe de bezoekers op je website komen
  • Inhoud; de pagina’s die bezoekers bezocht hebben
  • Conversies; welke doelen er behaald zijn

Starten met Google Analytics

Om Google Analytics te gebruiken, moet je eerst een account aanmaken. Dit is gratis en gaat met een Google account (je kunt bijvoorbeeld je Gmail account gebruiken). Ga daarvoor naar de officiële website van Google Analytics en maak een account aan of gebruik een bestaand account. De code van Google Analytics plaats je vervolgens op je website. Binnen enkele uren kun je nu de gegevens in Google Analytics terug vinden.

Lees ook de uitgebreide handleiding om Google Analytics aan je website toe te voegen.

Nadelen van Google Analytics

Google Analytics is een prima programma maar heeft zeker ook nadelen. Enkele jaren geleden besloot Google om zoekwoorden van organische zoekresultaten niet meer in Google Analytics weer te geven. Waar je vroeger precies kon zien met welk zoekwoord een conversie behaald werd met behulp van SEO, is dit nu niet meer mogelijk.

Een ander groot probleem is spam. Er zijn diverse Google Analytics spammers die de statistieken vervuilen. Zo kun je aan de hand van de cijfers denken dat je een grote hoeveelheid bezoekers hebt, terwijl dit in de praktijk voor een groot gedeelte voor rekening van spammers komt. Met diverse filter aanpassingen is het trouwens wel mogelijk om de spam er uit te filteren.

Doordat Google Analytics gebruik maakt van JavaScript kan een website er ook trager door worden.

Enkele tips voor goed gebruik van Google Analytics

  1. Sluit je eigen ip-adres uit, zo worden je eigen bezoeken aan de website niet in Google Analytics getoond.
  2. Stel doelen in. Door doelen in te stellen kun je zien hoe succesvol je website is. Een doel kan bijvoorbeeld een ingelvuld offerte formulier zijn maar ook een contact moment.
  3. Koppel Google AdWords en Google Anlytics als je een Google AdWords campagne hebt lopen. Hiermee krijg je meer inzicht in het succes van je AdWords campagne.
  4. Gebruik tags in je URL zodat je kunt zien via welke campagne bezoekers op je website komen. Dit kan eenvoundig met de Google URL builder.

Meer over Google Analytics leren

Wil je meer over Google Analytics leren? Kijk dan eens op de Google Analytics Academy.

 

Call Now Button