Als je een website of webshop hebt dan wil je natuurlijk alles over de bezoekers op je website weten. En hoewel er vele statistieken tools zijn, is de meeste gebruikte statistieken tool Google Analytics. Hier lees je de redenen waarvoor je Google Analytics moet gebruiken.

1 – Het is gratis

Eén van de beste redenen om Google Analytics te gebruiken is dat het gratis is. Inderdaad, geen verborgen kosten of uitgeklede gratis versie maar gewoon helemaal gratis. Bij veel concurrenten betaal je een eenmalig bedrag of een maandelijks abonnement maar bij Google Analytics dus niet!

En denk niet dat omdat het gratis is dat het niet waardevol is, want Google Analytics is zeer compleet en eigenlijk zijn er weinig statistieken tools die aan Google Analytics kunnen tippen.

2 – Het is makkelijk om te gebruiken

Google Analytics is niet heel erg complex. Ja, misschien als je het de eerste keer opent moet je even zoeken waar alles zit. Maar als je er een paar keer mee gewerkt hebt, zul je zien dat het redelijk eenvoudig en logisch van opzet is.

3 – Eigen rapporten maken

Met Google Analytics kun je eigen rapporten maken over gegevens die je graag wil monitoren. Je kan zelf bepalen welke gegevens je wel en niet in je rapport wil zetten. Het mooie is dat je deze rapporten automatisch naar jezelf of naar iemand anders kan mailen. Zo kun je automatisch periodiek je eigen rapporten mailen.

4 – Koppeling met andere software

Google Analytics wordt pas echt waardevol als je het met andere software gaat koppelen. Als je het met Google Ads koppelt, kun je veel waardevolle data krijgen over welke campagnes conversies opleveren en welke zoekwoorden gebruikt worden in de campagnes. Met deze data kun je je advertentie campagne optimaliseren en verbeteren.

5 – Uitgebreide informatie over je bezoekers

google analytics bezoekers

In Google Analytics kun je veel informatie over de bezoekers op je website in de statistieken terugvinden. Gegevens over je bezoekers die je in Google Analytics terug kan vinden:

  • Vanuit welke plaats ze je website bezoeken
  • Met wat voor device (desktop, laptop, tablet of smartphone) ze je website bekijken
  • Informatie over wat ze op je website doen
  • Op welke manier ze op je website gekomen zijn

En nog veel meer.

6 – Informatie over de bezochte pagina’s

google analytics pagina bezoeken

Onder punt 4 is het al aangehaald, in Google Analytics kun je veel informatie over de bezochte pagina’s terugvinden. Zo kun je terugvinden welke pagina’s bezocht zijn, hoe lang deze bekeken zijn, welke route een bezoeker op je website neemt, hoeveel mensen na het bekijken van één pagina de website verlaten (bouncerate) en nog meer waardevolle informatie.

7 – Conversies meten

Misschien wel het belangrijkste onderdeel is het meten van conversies. Op je website of webshop heb je voor je verschillende pagina’s een doel ingesteld. Voorbeelden van doelen zijn:

  • Het verkopen van een product of dienst
  • Het invullen van een formulier
  • Een bepaalde tijd op een pagina verblijven
  • Contact met je opnemen

Deze doelen noemen we in de online marketing conversies. In Google Analytics kun je meten hoe hoog de conversie van je website of webshop is en hiermee krijg je inzicht of je succesvol bent of niet.

8 – Social media verkeer meten

google analytics bezoekers

Een onderdeel van Google Analytics is social media. In dit onderdeel kun je zien via welke social media kanalen bezoekers op je website komen en wat ze er komen doen. Met deze informatie kun je bepalen of adverteren op een bepaald social media platform interessant is of juist niet.

9 – Zoekopdrachten op je website achterhalen

Een functie die weinig Google Analytics gebruikers gebruiken is de interne zoekfunctie. Hiermee kun je achterhalen wat bezoekers op je website zoeken en deze informatie kun je weer voor je website gebruiken.

google analytics zoekopdrachten

Het zoekgedrag van bezoekers geeft namelijk een indicatie van de content die bezoekers missen of niet goed kunnen vinden. Met deze informatie kun je aan de slag om je website te verbeteren of uit te breiden.

Samenvatting Google Analytics gebruiken

Zoals je hebt kunnen lezen is Google Analytics een zéér complete en uitgebreide gratis statistieken tool waarmee je meer inzicht krijgt in wat bezoekers op je website doen. De tool is populair onder website eigenaren en niet voor niks!

Call Now Button