wordpress website onderhoud

Een WordPress website heeft onderhoud nodig, dat zal voor de meeste website eigenaren niet als een verrassing komen. Maar wat moet je precies doen om een WordPress website in top conditie te houden? Lees daarvoor dit artikel met 7 tips die je regelmatig moet uitvoeren om je website in top conditie te houden.

1. Updates uitvoeren

Updates uitvoeren zijn cruciaal voor je WordPress website. Een update zorgt voor nieuwe functionaliteit maar nog belangrijker er komen ook regelmatig beveiligingsupdates uit. Als je deze niet uitvoert kan het zo maar gebeuren dat je website gehackt wordt. En dat kun je maar beter voorkomen!

Wat moet er regelmatig geüpdate worden?

  • WordPress zelf.
  • WordPress themes.
  • WordPress plugins.

Updates komen zeer regelmatig uit. Reserveer elke maand een half uurtje om de updates uit te voeren.

2. Backups uitvoeren

Met een backup maak je een kopie van je website zodat je, mocht dit nodig zijn, je website weer terug kunt zetten. Dit is handig als je een keer per ongeluk een fout maakt, of een plugin installeert die je website om zeep helpt. Maar ook als je het slachtoffer van hackers wordt. Zorg er voor dat je een backup van de WordPress bestanden en van de WordPress database hebt. Waarbij de database het meest verandert, hier in wordt alle content van de website, zoals de pagina’s en de blogs, opgeslagen.

2 handige, gratis WordPress plugins om backups te maken zijn:

3. Verwijderen van plugins die niet meer gebruikt worden

Deze actie zal je (hopelijk) niet elke maand uitvoeren maar het is zeker handig om een paar keer per jaar even naar je plugins te kijken. Kijk of er plugins tussen zitten die je niet meer gebruikt en verwijder deze. Plugins kunnen de performance van je website beïnvloeden en je moet er daarom voor zorgen dat je er zo min mogelijk gebruikt.

4. Gebroken links controleren

broken link checker

Tijdens het schrijven van content voeg je waarschijnlijk links toe naar pagina’s op en buiten je website. Na verloop van tijd kunnen deze pagina’s verwijderd zijn en zal de link niet meer werken. Dit noemen we gebroken links of broken links. Vooral de gebroken links naar pagina’s op je eigen website zijn hinderlijk. Controleer deze dus regelmatig. Dit kan heel makkelijk met een gratis tool: broken link checker.

5. Verwijderen van Spam commentaren

Als je een WordPress website hebt en je laat reacties toe, dan krijg je ongetwijfeld te maken met Spam. Als je niet oppast heb je er binnen de kortste keren honderden in je database staan. Maak er een gewoonte van om dit elke maand even te controleren en te verwijderen.

6. Database optimaliseren

Een taak die vaak vergeten wordt is het optimaliseren van de database. WordPress maakt gebruik van een database waar alle informatie van de website in opgeslagen wordt. Na verloop van tijd kan hier veel informatie in staan die niet meer gebruikt wordt. Door de database te optimaliseren kun je deze data verwijderen en snelheidswinst voor je WordPress website boeken.

Het optimaliseren van de WordPress database doe je eenvoudig met de plugin WP-Optimize.

7. Google Search Console controleren

Google Search Console, voorheen Google Webmaster Tools, is de gratis tool van Google waarmee je de status van je website in de gaten kunt houden. Google geeft aan als de website fouten bevat of niet geïndexeerd kan worden door de spiders van Google. Controleer regelmatig of je hier foutmeldingen tegen komt.

Geen zin om het onderhoud van je WordPress website zelf te doen?

Voor maar € 15,- per maand ben je van alle zorgen af! Wij zorgen er voor dat je website up-to-date is en je je zelf lekker bezig houden met je onderneming. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Call Now Button