wordt mijn website door google gevonden

Je website is klaar en nu is het wachten op de eerste klanten. Maar… er komen helemaal geen bezoekers op je website! Hoe kan dit? Lees de redenen waarom jouw website niet door Google gevonden wordt.

Wordt mijn website door Google gevonden?

Allereerst kun je beginnen met kijken in de zoekresultaten of jouw website echt niet door Google gevonden wordt. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat jouw website wel in de index van Google is opgenomen maar dat jouw pagina’s heel laag in de ranking staan. Dit betekent vaak dat je content niet waardevol genoeg is.

Tik in Google het volgende commando in: site:jouwwebsite.nl. Als jouw website door Google geïndexeerd is, zal Google het dit aangeven in het zoekresultaat. Er is dus geen probleem met de website zelf.

website in index van google

Geen resultaat?

website niet geïndexeerd door google

Dit betekent dat jouw website niet in de index van Google is opgenomen. Het kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder de 7 meest voorkomende oorzaken waarom een website niet door Google gevonden wordt.

1. De website staat net online

Het duurt even voordat Google nieuwe website in de index opneemt. Wees dus nog even geduldig. Je hoeft je website niet aan te melden bij Google. Het is voldoende om een link op een website, die door Google gevonden wordt, te plaatsen. Google zal jouw website dan vanzelf vinden.

Een andere tip is om Google Search Console te gebruiken. Maak een XML sitemap voor je website aan en voeg deze toe in Google Search Console.

2. Robots.txt blokkeert Google

Robots.txt is een bestand dat op de website geplaatst wordt. Je kunt er mee aangeven welke delen van de website door de spiders van zoekmachines wel en niet toegankelijk zijn. Als je in dit bestand aangeeft dat Google geen toegang tot de website heeft, dan zal jouw website niet in de index van Google terug te vinden zijn.

robots.txt zoekmachines blokkeren

In bovenstaand screenshot van een robots.txt bestand zie je hoe de spiders van zoekmachines geblokkeerd worden. Als dit in jouw robots.txt bestand staat, verwijder dit dan.

3. Crawls errors op de website

Binnen Google Search Console staat een onderdeel “Crawl”. Hier kun je de Crawl errors zien. Crawl errors zijn fouten op de website waardoor Google pagina’s of de hele website niet kan indexeren. Het bestaat uit 2 onderdelen:

  • Sitefouten: hier staan de meldingen waarom Google geen toegang tot de gehele website kon krijgen in de laatste 90 dagen.
  • URL fouten: in dit onderdeel staan de fouten die op specifieke pagina’s zijn gevonden.

4. Meta tags blokkeren jouw website

Via de HTML meta tag robots kun je zoekmachines stoppen om jouw website te indexeren. In de broncode van jouw website staat dan onderstaande code:

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>

Pas dit aan door het te veranderen in <META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”INDEX, FOLLOW”> of haal de hele meta tag robots weg.

5. WordPress blokkeert Google

Onder Instellingen > Lezen kun je in WordPress zoekmachines blokkeren. Controleer deze instelling en pas deze eventueel aan.

zoekmachines door WordPress blokkeren

6. De .htaccess file blokkeert Google

De .htaccess file is een bestand dat op de webserver geplaatst wordt en waarmee de configuratie van de website ingesteld kan worden. Hiermee kunnen ook zoekmachines geblokkeerd worden. Meer informatie over de .htaccess file vind je hier.

7. Jouw website heeft een penalty gekregen van Google

gehackte website

Misschien is jouw website het slachtoffer geworden van hackers en heeft Google jouw website op een blacklist geplaatst. Zorg dat je zo snel mogelijk een specialist inschakelt om het probleem op te lossen. Nadat het probleem opgelost is, kun je je website opnieuw bij Google aanmelden.

Enkele tips om jouw website beter vindbaar te maken

  • Vermijd het gebruik van Flash
  • Zorg voor kwalitatief hoogwaardige content
  • Maak jouw content multimediaal, gebruik afbeeldingen, video’s, audio en PDF documenten naast tekst
  • Geef elke pagina een unieke pagina titel
  • Geef elke pagina een unieke meta tag description
  • Maak gebruik van Social Media
  • Maak gebruik van interne links
  • Zorg er voor dat andere websites naar jouw website linken
Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan via Social Media aan jouw netwerk zodat ook anderen van deze informatie kunnen profiteren.

Geen zin om het allemaal zelf te doen? Wij zorgen er voor dat jouw website uitstekend gevonden wordt door Google. En dat voor maar € 15,- per maand! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Call Now Button