CSS is de afkorting van Cascading Style Sheets. CSS is een opmaak taal welke beschrijft hoe HTML elementen getoond worden op het scherm, papier en op andere media. Door gebruik te maken van CSS kun je veel tijd besparen omdat je de opmaak voor meerdere pagina’s op één plaats kunt opslaan.

Waarom gebruik maken van CSS?

Met CSS kun je één pagina geschikt maken voor verschillende soorten schermen. Zo kun je de weergave aan passen als de pagina op een telefoon, tablet, desktop getoond wordt of als het uitgeprint wordt. De CSS code sla je op in een extern bestand waardoor je maar één bestand hoeft aan te passen om wijzigingen door te voeren. Zo bespaar je veel tijd!

CSS toepassen

CSS kun je op drie verschillende manieren aan je pagina toevoegen:

  • Een extern style sheet bestand
  • Een interne style sheet
  • Via inline styles

Door gebruik te maken van een extern bestand kun je wijzigingen op één plaats snel doorvoeren. Het bestand sla je op als .css bestand en roep je op de pagina’s aan.

Een intern style sheet is CSS code die je op een pagina plaatst en geldt dus alleen voor de betreffende pagina. Als je de CSS stylen op meerdere pagina’s wil gebruiken, zul je de CSS op elke pagina moeten plaatsen. Aanpassingen moeten dan ook op elke pagina gemaakt worden.

Een inline style plaats je bij een enkel HTML element en de CSS geldt dan ook alleen voor dit element.

Het is mogelijk om meerdere stylesheets te gebruiken en om de verschillende manieren om een style sheet aan te roepen te gebruiken.

Cascading Style Sheets

Cascading staat voor overvloeiend en betekent dat CSS stijlen elkaar overschrijven.

De volgorde van prioriteit is:

  1. Inline stylen
  2. Externe en interne style sheets
  3. Browser standaard

Wat kun je allemaal opmaken met CSS?

Eigenlijk kun je elk HTML element opmaken met CSS. Je kunt de vorm, grootte, kleur etc aanpassen.

Voor meer informatie over CSS kun je kijken op W3Schools.

Call Now Button