020 - 773 5491 info@friebie.nl

Een database is een digitale opslagplaats waar gegevens op een geordende manier opgeslagen kunnen worden. Informatie kan makkelijk en snel opgehaald worden uit een database met bijvoorbeeld een script wat gebruik maakt van queries.

Waar wordt een database voor gebruikt?

Een database wordt voor veel verschillende soorten opslag gebruikt. Veelvoorkomende opslag toepassingen zijn het opslaan van persoonsgegevens, voor websites, voor klantengegevens enz enz. Het is vooral handig als je data voor een website of een programma weg wil schrijven.

Hoe worden gegevens uit een database opgehaald?

Voor het ophalen van gegevens uit een database is er een speciale taal ontwikkeld. Deze taal is SQL. SQL kun je weer in een programmeertaal gebruiken zodat je de gegevens uit een database in een script kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een dynamische website. Een systeem als WordPress maakt gebruikt van de programmeertaal PHP en een MySQL database. In de PHP scripts wordt data uit de database opgehaald en aan website bezoekers getoond. Bijvoorbeeld als je een webpagina oproept. De pagina wordt opgebouwd door de database te raadplegen.

Veelvoorkomende databases zijn:

  • MySQL
  • Microsoft Access
Call Now Button