Een hyperlink, kortweg ook wel een link genoemd, is een verwijzing naar een andere plaats. Dit kan bijvoorbeeld een pagina zijn maar ook een afbeelding of een document. Een hyperlink is vaak een stukje tekst maar kan ook een afbeelding of enig ander HTML element zijn.

Verschillende soorten hyperlinks

Hyperlinks zijn er in verschillende soorten:

  • externe links
  • interne links
  • anker links

Externe links

De naam zegt het eigenlijk al, dit zijn links naar een externe plaats. Denk hierbij aan een link naar een andere website. Dit zijn de meest gebruikte links.

Interne links

Dit zijn links naar een plaats op dezelfde website. Bijvoorbeeld naar een andere pagina op de website maar ook naar documenten op de website.

Anker links

Dit zijn links die naar een plaats op dezelfde pagina verwijzen. Vaak zie je deze in de vorm van een inhoudsopgave. Als je een lange pagina hebt, maakt het je lezers makkelijker om naar bepaalde onderdelen te springen.

Hoe maak je een hyperlink?

Een hyperlink is een HTML element “a”. De juiste syntax is:

<a href=”locatie” title=”titel van de link” target=”venster”>linknaam</a>

Het attribuut href is verplicht, de overige attributen zijn optineel.

href: dit is de link naar de plaats van de link
titel: dit is de titel van de link, deze zie ja als je met de muis boven de link gaat staan.
target: dit is de manier waarop de link geopend wordt, het kan in hetzelfde venster of in een nieuw venster (tabblad).

Met een CMS is het een kwestie van de editor gebruiken en de link wordt dan automatisch gemaakt. Via een scherm kun je dan bovenstaande opties meegeven zonder dat je kennis van HTML hoeft te hebben.

Opmaak van een hyperlink

Je kunt met behulp van CSS bepalen hoe een link er uit komt te zien. Met CSS kun je o.a. bepalen welke kleur de link is, of er een lijntje onder de link staat en welke kleur de link moet worden als een bezoeker er met zijn muis boven hangt.

Waarom zijn hyperlinks belangrijk?

Vooral voor SEO hebben hyperlinks waarde. Als er een website met hoge autoriteit naar jouw website verwijst, hecht Google hier veel waarde aan en heb je kans dat jouw website daardoor hoger in Google komt.

Daarnaast is het heel eenvoudig om zelf je website pagina’s beter vindbaar te maken door interne links te gebruiken. Zorg er altijd voor dat er naar elke pagina op de website een link staat. Zo kan Google elke pagina op je website vinden.

Call Now Button