sitemap maken

Een sitemap is een pagina met daarop een lijst van alle pagina’s die op een website te vinden zijn. Er zijn 2 typen sitemaps; één voor bezoekers en één voor zoekmachines. Maar waarom is het belangrijk dat jouw website een sitemap heeft?

Sitemap voor website bezoekers

Een sitemap voor bezoekers zorgt er voor dat bezoekers op jouw website een overzicht hebben van alle pagina’s die op jouw website staan. Via de sitemap kunnen zijn makkelijk naar een pagina gaan. Het fungeert eigenlijk als een soort zoekpagina. Een sitemap voor bezoekers wordt ook wel een HTML sitemap genoemd. Vaak wordt een link naar een HTML sitemap in de footer van een website geplaatst.

Sitemap voor zoekmachines

Een speciale sitemap voor zoekmachines is vaak niet zichtbaar voor bezoekers. Een sitemap voor bezoekers wordt ook wel een XML sitemap genoemd. Het bestand wordt in een speciaal formaat, XML, gemaakt zodat zoekmachines deze kunnen lezen. Een XML sitemap kan voordelen voor je vindbaarheid hebben.

Heb je een sitemap nodig?

Als je website goed gestructureerd is en alle pagina’s een link naar de pagina hebben, is een sitemap niet nodig. Maar in onderstaande gevallen is een sitemap wel handig om beter gevonden te worden door de zoekmachines:

  • Als je website zeer groot is. Zoekmachines kunnen dan moeite hebben om nieuwe pagina’s en recent aangepaste pagina’s te vinden.
  • Als de interne linkstructuur van de website niet goed is.
  • Als je website nieuw is en je nog niet veel externe links naar je website hebt.

Bekijk onderstaande video en hoor wat Google er zelf over zegt:

Hoe maak je een sitemap?

Als je WordPress gebruikt is dit vrij eenvoudig. Er zijn namelijk plugins voor:

Wil je zelf een sitemap maken? Dat kan ook eenvoudig via deze website.

Sitemap aanmelden bij Google Search Console

Nadat je een XML sitemap gemaakt hebt, is het een goed idee om deze aan te melden bij Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools).

google search console xml sitemap toevoegen

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan via Social Media aan jouw netwerk zodat ook anderen van deze informatie kunnen profiteren.
Call Now Button