Een WordPress widget is een functie die op de pagina van een website geplaatst kan worden. De widgets worden meestal in de sidebar geplaatst en kunnen bestaan uit een verwijzing naar Facebook, een kalender of een nieuwsfeed. Deze functies kunnen ook op een andere plek op de website geplaatst worden, dit verschilt echter per WordPress-thema. Een bedrijf kan ook gebruik maken van widgets door hier advertenties te plaatsen, hier is wel een plugin voor nodig.

Widgets en plugins

Via WordPress zijn er een aantal widgets beschikbaar die direct geplaatst kunnen worden op de site. Dit is meestal aan de zijkant of aan de onderkant van de pagina. Er zijn echter ook widgets die doormiddel van een plugin op de website geplaatst kunnen worden. Een plugin is een software die door middel van enkele functionaliteiten toegevoegd kan worden aan een WordPress site. Er zijn zowel gratis als betaalde plugins die een bedrijf kan downloaden of kopen om te gebruiken op de website. Het is niet moeilijk om een plugin te plaatsen op de website en er is dan ook geen kennis nodig van programmeren.

WordPress plugins

Via het controlepaneel van de WordPress site wordt de gedownloade plugin geplaatst. WordPress heeft ook de mogelijkheid om binnen de site te zoeken naar plugins die vervolgens gemakkelijk geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. De meest geschikte plugins van WordPress zijn online in een handig overzicht geplaatst, zodat het de keuze gemakkelijker maakt.

Hoe wordt een widget in WordPress geplaatst?

De gebruiker meldt zich aan op de site en gaat naar het controlepaneel. In dit beheer staan ook de widgets weergegeven onder de naam ‘Widgets’. Hier staan een aantal standaard widgets die direct gebruikt kunnen worden, onder andere een kalender, een overzicht van tweets of een Facebook link. Sleep de widget naar de sidebar. Hierna is het mogelijk een voorbeeld te zien van hoe de widget op de pagina staat. Zo kan het nog aangepast worden waar nodig. Pas wanneer de aanpassing is opgeslagen is het zichtbaar op de site.

De voor- en nadelen van een WordPress widget

Het gebruik van widgets in WordPress heeft enkele voordelen. Zo zijn ze makkelijk in gebruik en eenvoudig op de website te plaatsen. WordPress is zeer gebruiksvriendelijk en ook de handige widgets dragen hier aan bij. Daarnaast zijn de kosten voor het gebruik van WordPress en de widgets laag, hier tegenover staat echter wel dat enkele plugins voor widgets geld kunnen kosten. Daarnaast zijn niet alle plugins veilig en wordt de website trager naarmate er meer plugins gedownload worden.

Call Now Button