Een zoekmachine is een software programma of een script dat op het internet documenten en bestanden doorzoekt op opgegeven zoekwoorden. Als resultaat toont de zoekmachine de gevonden resultaten. Vandaag de dag zijn er duizenden zoekmachines beschikbaar op het internet terwijl het allemaal begon met de eerste zoekmachine: Archie. Archie werd gebruikt om FTP files op te zoeken. De eerste op tekst gebaseerde zoekmachine was Veronica. Tegenwoordig is Google de bekendste en meest gebruikte zoekmachine ter wereld.

Hoe gebruik je een zoekmachine?

Een zoekmachine gebruik je via een internet browser. Door de URL van de zoekmachine in te tikken, bijvoorbeeld www.google.nl, roep je de zoekmachine op. Vervolgens kun je in het zoekvak de zoekopdracht geven. Na een enter of een druk op de knop gaat de zoekmachine aan het werk.

Hoe werkt een zoekmachine?

Veel mensen denken dat als je een zoekopdracht ingeeft je op het internet gaat zoeken. Dit is niet helemaal waar.
Een zoekmachine maakt gebruik van spiders die op het internet pagina’s bezoeken. Deze pagina’s worden geindexeerd en in de index van een zoekmachine op geslagen. Deze index bevat biljoenen pagina’s. Elke keer als een spider een link op een pagina tegenkomt, zal de spider de link volgen en mogelijk deze pagina ook in de index opnemen.

Via een geheim algoritme wordt bepaald hoe deze pagina teruggevonden kan worden. Dit wordt onder andere bepaald door de content op de pagina. Als een gebruiker van een zoekmachine een zoekopdracht invoert, zal de zoekmachine in de index gaan zoeken naar pagina’s die relevant zijn voor de zoekopdracht en de resultaten tonen.

Hoe kom je hoger in de zoekresultaten?

Door middel van SEO kun je hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines komen. Met SEO pas je verschillende optimalisatie technieken toe die er voor zorgen dat een zoekmachine een pagina beter begrijpt en beter gaat waarderen. Wat er weer toe moet leiden dat de pagina hoger in de zoekresultaten komt.

Call Now Button