Het .htaccess bestand is een configuratie bestand dat gebruikt wordt voor webservers op een Apache server. De afkorting staat voor Hypertext Access. Het .htaccess bestand wordt in een directory op de webserver geplaatst en wordt uitgevoerd door Apache zodra deze opgemerkt wordt. In het .htaccess zet je configuratie instellingen voor de webserver. Instelling voor bijvoorbeeld beveiliging, website optimalisatie of redirects.

Hoe gebruik je het .htaccess bestand?

.htaccess is de volledige naam, dus niet alleen maar de bestands extensie. Het bestand bepaalt de instellingen van de directory waar het in geplaatst wordt. Daarnaast gelden de instellingen ook voor de bestanden en voor de subdirectories.

Een .htaccess bestand kun je eenvoudig met een simpele tekst bewerker zoals notepad maken. Voor WordPress gebruik je het .htaccess bestand om zoekmachine vriendelijke (leesbare) URL’s te maken. Dit komt de vindbaarheid van je website in de zoekmachines ten goede.

Toepassingen van een .htaccess bestand

Een .htaccess wordt vaak gebruikt voor:

  • Redirecten van oude naar een nieuwe pagina of een oude website naar een nieuwe website
  • Het maken van zoekmachine vriendelijke URL’s
  • Het beveiligen van de website
  • Het aanwijzen van error pagina’s
  • Het toepassen van beveiliging
  • Het blokkeren van bezoekers op basis van hun ip-adres
  • Het voorkomen van hotlinken van afbeeldingen
  • Het bepalen welke bestanden in de directory geplaatst mogen worden

Dit is slechts een greep van mogelijkheden.

Opletten met het aanpassen van een .htaccess bestand

Je moet altijd oppassen met het aanpassen van het bestand. Een fout kan namelijk betekenen dat je hele website niet meer werkt. Maak, voordat je het bestand aanpast, daarom altijd een backup zodat je in geval van een fout de website eenvoudig kunt herstellen. Ook moet je opletten met het opslaan omdat Windows er nog wel eens een bestand met een .txt extensie van maakt. De website zal dan nog wel werken alleen worden de configuratie instellingen dan niet meer geladen omdat het .htaccess bestand niet meer bestaat.

Call Now Button