HTTP en HTTPS zijn beide protocollen die gebruikt worden om gegevens via het internet te versturen. Zoals je al kunt lezen verschillen beide protocollen één letter van elkaar en dat is precies waar het verschil in zit. De letter “S” in HTTPS staat voor Secure en HTTPS zorgt er voor dat gegevensoverdracht versleuteld plaatsvindt. Gegevens kunnen daardoor niet zo maar gelezen worden door derden.

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure. Het is een manier om gegevens van je internetbrowser naar je computer over te brengen en ook andersom. Op het moment dat je een website bezoekt maak je dus gebruik van HTTPS of, als de website geen SSL certificaat heeft, van HTTP. Het verschil tussen HTTP en HTTPS is de manier waarop gegevens overgezet worden. Bij HTTP wordt er geen versleuteling toegepast waardoor iedereen die de verbinding kan onderscheppen, de data kan lezen die overgezet wordt.

Dit kan bijvoorbeeld vervelende gevolgen hebben als je wachtwoorden of andere gevoelige gegevens verzendt. HTTPS lost dit probleem op. Gegevens worden versleuteld over en weer verzonden dus als iemand de verbinding onderschept dan kunnen de gegevens niet (zomaar) gelezen worden.

Hoe krijg je HTTPS?

Als je wil dat jouw website of webshop gebruikt maakt van HTTPS, zul je daar een SSL certificaat voor moeten installeren. Met behulp van zo’n certificaat verander je de website verbinding in een veilige verbinding. Jouw webdeveloper kan je verder helpen met het installeren van een SSL certificaat.

Voordelen van HTTPS

Er zijn vele voordelen om HTTPS op je website te gebruiken:

  • Gegevens worden versleuteld verstuurd en zijn daardoor niet zo maar te lezen
  • Google hecht aan veiligheid op het internet en gaat websites met HTTPS belonen
  • Google Chrome geeft aan dat een website veilig is en een website zonder HTTPS onveilig
  • Het geeft vertrouwen aan je bezoekers

HTTPS en SEO

Google vindt de veiligheid van het internet belangrijk en geeft daarom website die van HTTPS gebruik maken een voorsprong ten opzichte van websites die dit niet hebben. Je kunt daardoor dus hoger in Google komen.

Call Now Button