JavaScript is een programmeertaal welke op de browser draait en voor zorgt dat webpagina’s interactief gemaakt kunnen worden. Het wordt vaak verward met Java maar dit is een compleet andere programmeertaal. JavaScript wordt door alle moderne webbrowsers ondersteund.

JavaScript is een op tekst gebaseerde programmeertaal en bedoeld als onderdeel van een web applicatie. Oorspronkelijk was het bedoeld als uitbreiding op Java maar de ontwikkeling is een andere kant opgegaan, los van Java.

JavaScript is één van de drie pilaren van webdevelopment, samen met HTML en CSS. Waar Java gecompileerd moet worden voordat het in een web omgeving gebruikt kan worden, is JavaScript ontwikkeld om te integreren met HTML. Alle moderne webbrowsers ondersteunen JavaScript maar hebben wel de optie om JavaScript uit te zetten.

De geschiedenis van JavaScript

JavaScript is in 1995 door Brendan Eich ontwikkeld. Het was ontwikkeld voor de webbrowser Netscape Navigator. Oorspronkelijk was de naam Mocha wat later veranderd werd in LiveScript en uiteindelijk dus JavaScript. Microsoft en Adobe hebben beiden een eigen versie van JavaScript ontwikkeld. Deze versie heten respectievelijk JScript en ActionScript wat in Flash gebruikt kan worden. Door het gebruik van AJAX kent JavaScript weer een opleving.

Verschil tussen JavaScript en Java

Java is een volwaardige programmeertaal welke gecompileerd dient te worden voordat het gebruikt kan worden. Java kan zowel online als offline gebruikt worden. JavaScript is eigenlijk een scripttaal welke je gebruikt in een HTML pagina om deze interactief te maken. Je moet altijd een webbrowser gebruiken wil je van JavaScript gebruik maken.

JavaScript toepassingen

JavaScript wordt om meer plaatsen gebruikt dan je zou denken. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch aanvullen van een formulier of het tonen van nieuwe opties nadat er een waarde in een veld is ingevuld. Dit zijn voorbeelden waar JavaScript gebruikt wordt. Meer voorbeelden van JavaScript kun je op deze pagina vinden.

Wil je de basis van JavaScript leren? Volg dan de JavaScript beginners cursus bij Udemy.

Call Now Button