wat is seo

Wat is SEO eigenlijk? Je hebt de term SEO vast weleens voorbij zien komen. Waar wat is SEO en wat kan het voor jouw website en uiteindelijk voor jouw bedrijf betekenen?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimisation oftewel in gewoon Nederlands zoekmachine optimalisatie. SEO is een techniek die er voor zorgt dat een webpagina geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines zodat deze een hogere positie in de zoekresultaten van de zoekmachines krijgt.

Waarom is SEO belangrijk?

Zo’n 62% van alle aankopen begint met een zoekopdracht in een zoekmachine. Grote kans dus dat jouw doelgroep zoekt naar jouw producten en/of diensten als zij dit willen aanschaffen. Als jouw website goed in de zoekresultaten tevoorschijn komt, kan jouw doelgroep jouw website dus vinden en misschien klant bij jouw worden. Voor een bedrijf kan SEO dus helpen om klanten via de website aan te trekken.

De 3 belangrijke pijlers van SEO

Bij SEO zijn er 3 pijlers die belangrijk zijn:

 • De techniek van de website
 • De content van de website
 • De populariteit van de website

De techniek van de website

Dit is de basis en het is belangrijk dat deze op orde is. Bij de techniek van de website is het onder meer van belang dat:

 • De website snel is; snelheid is belangrijk voor bezoekers (vooral omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van mobiel internet) en voor de zoekmachines.
 • De website responsive is; de website past zich aan aan het scherm waarop het bekeken wordt zodat bezoekers altijd de juiste gebruikers ervaring hebben.
 • De website schone code heeft; de website moet goed geprogrammeerd zijn.

De content van de website

Dit wordt ook wel on page SEO genoemd. Ook al wil je hoog in de zoekmachines komen, je moet de content waardevol voor bezoekers maken. Maar daarbij moet je wel rekening houden met de zoekmachines. In de praktijk komt het er op neer dat je content schrijft waar jouw doelgroep op zit te wachten en dat je de richtlijnen van de zoekmachines aanhoudt zodat de content ook voor zoekmachines goed te begrijpen is.

pagina titel voorbeeld

Enkele tips voor goede on page SEO:

 • Geef elke pagina een unieke pagina titel
 • Geef elke pagina een unieke meta tag description
 • Deel je tekst in korte blokken in zodat het leesbaar blijft
 • Maak gebruik van koppen en tussenkoppen
 • Gebruik multimediale content (afbeeldingen, tekst, video, audio, documenten)
 • Optimaliseer de afbeeldingen op de pagina door afbeeldingen een beschrijvende naam te geven, afbeeldingen te verkleinen en gebruik te maken van de alt-tag

De populariteit van de website

De populariteit van de website wordt door zoekmachines bepaald aan de hand van de hoeveelheid links die er naar de website verwijzen. Hoe waardevoller de website is waar de link vandaan komt, hoe meer waarde zoekmachines hier aan hechten. Trucjes die een paar jaar geleden werkten zoals zoveel mogelijk links van irrelevante websites toevoegen, hebben geen zin meer. Hier zijn zoekmachines te slim voor geworden.

Welke zoekmachines zijn er allemaal?

Er zijn verschillende zoekmachines zoals Bing en Yahoo. Maar voor Nederland is er eigenlijk maar één belangrijk en dat is Google. Dat komt omdat Google een marktaandeel van zo’n 96% heeft in Nederland. Het heeft dus niet heel veel zin om te optimaliseren voor de andere zoekmachines.

De voordelen van SEO

SEO heeft als groot voordeel dat het gratis is. Alhoewel dat gratis ook wel met een korreltje zout genomen moet worden. Als je namelijk je uren door rekent dan is SEO helemaal niet gratis. Laat staan als je een SEO bureau inhuurt.

De nadelen van SEO

SEO is niet heel eenvoudig. Er zijn veel onderdelen die van invloed zijn en om echt goede resultaten in een competitieve markt te halen, heb je een SEO specialist nodig. Een ander nadeel is dat het algoritme van Google nogal eens verandert. Alhoewel dit geen al te groot probleem hoef te zijn als je je aan de richtlijnen van Google houdt.

Is SEO ingewikkeld?

SEO is op zich niet heel ingewikkeld. Eigenlijk is het belangrijkste om je aan de richtlijnen van Google te houden en je niet bezig te houden met SEO trucjes. De trucjes werken namelijk steeds minder goed en als Google ze ontdekt, wordt je website bestraft. Verder moet je er voor zorgen dat je waardevolle content schrijft voor jouw doelgroep en deze promoot via Social Media. Dan ben je al een heel eind.

Call Now Button