SSL staat voor Secure Socket Layer. Als bezoekers een website bezoeken maken zij verbinding met de server van de website. Met een SSL-verbinding is deze beveiligd. Dit betekent dat de data die over de verbinding gestuurd wordt, versleuteld verstuurd worden waardoor deze niet gelezen kunnen worden door derden.
Hoe werkt SSL?
Met SSL zet je een beveiligde, versleutelde verbinding op tussen de browser van de bezoeker en de webserver waar de website op draait. Om deze verbinding op te zetten wordt er een “handshake” proces opgestart. Dit gebeurt op de achtergrond zonder dat de gebruiker er last van heeft.
Hoe zet je een beveiligde verbinding op?
Om een beveiligde verbinding op te zetten, heb je een SSL certificaat nodig. Er zijn verschillende soorten certificaten:
- Domein validatie; je ziet als bezoeker een slotje in de browser maar voor de rest geen gegevens van de organisaties.
- Organisatie validatie; hierbij zie je naast het slotje ook de gegevens van de organisatie.
- Uitgebreide validatie; hierbij zie je naast het slotje en de gegevens van de organisatie ook een groene balk.
Welk soort certificaat je neemt hangt van jouw bedrijf en budget af. Uitgebreide validatie is een stuk duurder dan domein validatie.
Verder is het belangrijk om te weten dat je een certificaat voor een bepaalde periode afneemt en daar jaarlijks een bedrag voor betaalt.
Na het aanschaffen van het certificaat moet je deze installeren op de webserver. Vervolgens moet je je website omzetten van HTTP naar HTTPS. Dit doe je door alle URL’s aan te passen en eventueel redirects te gebruiken.
De voordelen van een SSL certificaat
- Een SSL certificaat geeft vertrouwen aan bezoekers van je website
- Google waardeert veilige websites en dit is één van de 200 ranking factoren waarmee je hoger in Google komt
- In Chrome wordt een website zonder SSL certificaat als onveilig aangemerkt
- Data wordt versleuteld verstuurd en kan daardoor niet gelezen worden
De nadelen van een SSL certificaat
- Er zijn kosten aan verbonden
- De website kan er iets trager door worden
- Certificaten verlopen en moeten vernieuwd worden
Moet ik een SSL certificaat aanschaffen?
Niks moet natuurlijk maar als je serieus met je website of webshop bent dan ontkom je er niet aan om een SSL certificaat aan te schaffen. Het geeft vertrouwen aan je bezoekers en het wordt door Google belangrijk gevonden. Daarnaast is het een kleine investering.