Een website heeft onderhoud nodig maar helaas is website onderhoud voor veel website eigenaren een ondergeschoven kindje en wordt dit nogal eens overgeslagen. In dit artikel geven wij 5 website onderdelen die je zelf kunt onderhouden.

Waarom moet je website onderhoud inplannen?

Elke website heeft onderhoud nodig en vooral een WordPress website moet regelmatig onderhouden worden. Dit omdat men er na verloop van tijd achter komt dat er bugs in de code zitten of dat er functionaliteit is toegevoegd aan WordPress zelf of aan een theme of plugin. Vergelijk het maar met een auto waarmee je ook regelmatig naar de garage moet om onderdelen te vervangen. Zo is het ook met een WordPress website. Ook daar moeten regelmatig onderdelen vervangen worden.

backup maken

1. Maak backups

Een backup is een kopie maken van de website zodat je deze kunt gebruiken als je iets terug wilt zetten. Dit kan bijvoorbeeld als je website gehackt wordt of als je een fout maakt op de website en de goede versie terug wilt zetten. Met een backup zorg je er voor dat je altijd een werkende website terug online kunt zetten.

Waar moet je op letten bij het maken van backups?

  • Zorg dat je een backup maakt van de bestanden en van de database.
  • Bewaar de backup op een plek waar je altijd bij kunt komen.
  • Maak regelmatig een nieuwe backup (al naar gelang hoe vaak er wijzigingen op de website plaatsvinden).
  • Test of de backup werkt.

2. Voer updates zsm uit

wordpress updates

Voor WordPress komen er zéér regelmatig updates uit. Dit kunnen updates zijn die nieuwe functionaliteit aan de website toevoegen maar ook updates die beveiliging problemen oplossen. Vooral deze laatste update moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden om mogelijke problemen te voorkomen.

Welke updates moet je op een WordPress website uitvoeren?

  • Updaten van WordPress zelf.
  • Updaten van de WordPress themes.
  • Updaten van de WordPress plugins.

3. WordPress updaten

WordPress komt regelmatig met kleine (release) en grote (versie) updates. Als je inlogt in de backend, zie je een melding staan dat er een nieuwe versie van WordPress is. Voor alle updates geldt dat je voor de zekerheid beter eerste een backup kunt maken. Mocht er iets fout gaan, dan kun je altijd nog terugvallen op een werkende versie van je website.

wordpress updates

De update zelf voer je uit door op de link “Nu bijwerken” te klikken.

4. Plugins updaten

wordpress plugin update beschikbaar
Indien er een update voor een plugin beschikbaar is, zie je dit duidelijk in het menu staan. Klik op het menu item plugins om te zien welke plugins bijgewerkt moeten worden.

Je kunt alle plugins zien die bijgewerkt moeten worden en tegelijk ook alle plugins in één keer bijwerken door op de link “Updates beschikbaar” te klikken.

wordpress plugins updaten

Of je kunt de plugins één voor één bijwerken door onder de plugin op “nu bijwerken” te klikken.

wordpress plugin update

5. Thema’s updaten

De update van een WordPress thema zit iets meer verstopt. Je ziet niet zo’n mooie melding als bij WordPress zelf en als bij de plugins. Als je inlogt moet je jezelf aanleren om hier regelmatig naar te kijken. Via het kopje “Updates” onder “Dashboard” zie je welke updates er klaar staan.

wordpress thema update

Ook kun je naar het onderdeel “Weergave -> Thema’s” gaan. Daar zie je boven de thema’s staan of er een update beschikbaar is.

wordpress thema updaten

Geen zin om het zelf te doen?

Laat ons het dan voor je doen! Wij bouwen jouw website gratis voor je en zorgen voor de hosting en het onderhoud van de website. Dit voor slechts € 15,-  per maand. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Call Now Button