WordPress geïnstalleerd? Dan is het tijd om WordPress te configureren. in dit artikel vind je tips om WordPress op de juiste manier te configureren.

WordPress configureren

Er zijn diverse WordPress onderdelen die je juist moet instellen. Configuratie instellingen:

Opruimen standaard berichten

Na installatie van WordPress maakt WordPress standaard content aan. Zo wordt er een standaard Hello World bericht aangemaakt. Je doet er goed aan om dit bericht op te ruimen. Verwijder het en verwijder het daarna uit de prullenbak.

Aanpassen standaard categorie

Standaard wordt de categorie “Geen categorie” aangemaakt. Elke bericht dat aangemaakt wordt, valt in deze categorie tenzij je een andere categorie toewijst. Handiger is om dit te veranderen in een naam die beschrijvender is. Bijvoorbeeld “Nieuws” of “Blog”. Als je de naam aanpast, vergeet dan niet om de URL van de categorie aan te passen.

Pagina volgorde instellen

Ook onder de pagina kun je nog wat configureren. Pagina’s kun je in een bepaalde volgorde zetten door gebruikt te maken van nummering. Het laagste nummer komt bovenaan in de overzichtspagina te staan. Door home het laagste nummer te geven (kan ook een negatief nummer zijn), komt deze bovenaan te staan.

WordPress reacties instellingen

Ga naar Instellingen > Reacties om de reacties in te stellen. Bepaal of je wil dat bezoekers op je website een reactie achter kunnen laten. Indien je dit wil kun je aangeven of dit alleen onder berichten of ook onder pagina’s kan. En je kunt aangeven of bezoekers ingelogd moeten zijn en slechts een beperkte tijd hebben om een reactie achter te laten.

Gebruikers de juiste rol geven

Naast je eigen gebruiker, kun je ook andere gebruikers aan je WordPress website toevoegen. Elke gebruiker kun je een rol geven en afhankelijk van de rol krijgt een gebruiker bepaalde autorisaties. De rollen binnen WordPress zijn:

 • Abonnee – kunnen reacties lezen en geven maar niks publiceren
 • Schrijver – kunnen eigen berichten beheren maar niet publiceren en geen afbeeldingen uploaden
 • Auteur – kunnen eigen berichten beheren, publiceren en afbeeldingen uploaden
 • Redacteur – kunnen alle berichten beheren en publiceren
 • Beheerder – mag alles op de website

Een handige plugin om te installeren is Webmaster User Role. De plugin voegt de rol Admin toe welke net tussen Redacteur en Beheerder in zit. Zo kunnen Admins welk bij het menu en de widgets en hoef je Admins geen toegang tot de plugins te geven.

Bedenk goed welke rol je aan welke gebruiker wil geven.

De juiste URL structuur kiezen

Onder Instellingen > Permalinks kun je de URL structuur van de website instellen. Voor SEO kun je het beste de instelling “Berichtnaam” gebruiken. Hiermee maak je zoekmachine vriendelijke URL’s.

“Categorie” uit de URL verwijderen

Standaard voegt WordPress aan de archief pagina’s (overzicht pagina van de blog berichten) bij de categorie het woordje “category” aan de URL toe. Dit kun je verwijderen zodat de URL iets korter wordt. Het verwijderen kan op verschillende manieren:

 • Onder Instellingen > Permalinks kies je “Aangepaste structuur” en plaats vervolgens bij “Categoriebasis” een punt (“.”).
 • Via de htacces file voeg je een extra regel toe:
  RewriteRule ^category/(.+)$ http://www.yourwebsite.com/$1 [R=301,L]
 • Verwijder het met behulp van Yoast SEO plugin
 • Verwijder het met behulp van de plugin Remove Category URL
Call Now Button