Je wilt een website laten maken maar welke webbouwer moet je nu kiezen. Er zijn immers honderden webbouwers die jouw website kunnen maken. Lees onze tips hoe je de juiste webbouwer kiest.

Een website laten maken?

Het laten maken van een website doe je waarschijnlijk niet heel vaak. Het is daarom zaak om het meteen goed te doen. Je kunt natuurlijk zelf een website gaan maken maar vaak is het beter om het maken van een website uit te besteden. Een professional kent immers de do’s en dont’s van het maken van een website.

Wil je dat jouw website laten maken succesvol verloopt, dan zul je zelf heel duidelijk moeten hebben wat jouw wensen en eisen aan de website zijn. Als je dit zelf niet duidelijk hebt, kun je het ook niet aan je toekomstige webbouwer bekend maken.

15 tips voor het vinden van de juiste webbouwer.

1. Zorg dat jouw wensen en eisen aan de website duidelijk zijn

Wat is het doel van je website? Welke doelgroep wil je aanspreken. 2 cruciale vragen die voor een groot gedeelte bepalen hoe jouw toekomstige website er it zal komen te zien. Een website die leads moet genereren is een hele andere website dan een website die informatie moet bieden aan de website bezoekers.

Hetzelfde geldt voor de doelgroep die je aan wilt spreken. Een website voor vrouwen heeft een andere look en feel als een website voor mannen.

Voordat je naar een webbouwer stapt, moet je helder zijn over deze 2 vragen.

2. Wat doet de webbouwer voor je?

Belangrijk is om te weten wat de webbouwer voor je gaat doen. Tijdens de bouw maar ook als de website eenmaal online staat.

3. Wat kun je zelf doen?

Naast dat het belangrijk is om te weten wat de webbouwer doet, wil je ook weten wat jij kunt doen. Kun je zelf bij bepaalde files en onderdelen van de website. Bijvoorbeeld een emailadres aanmaken of FTP-en.

4. Hoe zit het met de rechten?

Dit is vooral een punt als je naar een andere webbouwer wilt gaan. Sommige webbouwers kunnen dan enorm moeilijk doen en claimen dat zij de rechten van de website hebben. Als je weg wilt, moet je dan een flinke som geld betalen.

Ook is dit een belangrijk punt als er gebruik gemaakt wordt van stockfoto’s op de website. Het kan nogal vervelend uitpakken als er ineens in mail naar je gestuurd wordt waarbij blijkt dat je geen rechten op een bepaalde foto hebt.

5. Worden updates door de webbouwer uitgevoerd?

Elke website heeft onderhoud nodig. Zeker als je gebruik maakt van een open source CMS. Voert de webbouwer de update voor je uit? En zo ja, moet je er voor betalen of is dit onderdeel van de service?

6. Welke werkzaamheden zijn inclusief en waar moet voor betaald worden?

Naast updates kunnen er ook nog andere werkzaamheden zijn die uitgevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld kleine aanpassingen aan de website of advies over bepaalde zaken. Moet hier voor betaald worden en is het van te voren duidelijk welke prijs er voor gerekend wordt?

7. Bekijk eerder gemaakt werk van de webbouwer

Past het werk van de webbouwer bij jou? Je kunt dit zien door te vragen naar eerder gemaakt werk van de webbouwer.

8. Hoe goed is de webbouwer bereikbaar?

Vraag altijd naar de bereikbaarheid van de webbouwer. Is het bedrijf telefonisch bereikbaar en wanneer is het bedrijf bereikbaar? Vraag ook naar de reactie tijd.

9. Is het een eenpitter of heeft de webbouwer een team?

Belangrijk om te weten uit hoeveel mensen het team bestaat. Een eenpitter kan voordelen hebben omdat ze vaak goedkoper zijn. Maar kan als nadeel hebben dat als de persoon ziek is of op vakantie, er geen werk verzet kan worden.

10. Hoe lang bestaat het bedrijf?

Hoe lang het bedrijf bestaat zegt ook iets over de stabiliteit van het bedrijf.

11. Voor wat voor klanten werkt het bedrijf?

Zijn de klanten waar het bedrijf voor werkt vergelijkbare klanten? Het kan handig zijn als de webbouwer ervaring heeft met een bepaald type klant zodat de webbouwer weet wat de valkuilen zijn.

12. Begrijpt de webbouwer wat jij wil?

Eén van de grootste oorzaken van teleurstelling in de webbouwer is dat de webbouwer niet doet wat jij wil. Dit komt vaak omdat de webbouwer niet duidelijk heeft wat jouw wensen en eisen aan de website zijn. Vraag daarom altijd of de webbouwer begrepen heeft wat jij bedoelt en laat eventueel een samenvatting door de webbouwer maken.

13. Sluit jouw budget aan bij de webbouwer?

Denk zelf goed na over welke investering je voor je website wil maken en zoek een webbouwer die bij jouw budget past. Het is natuurlijk niet handig om bij een heel groot, duur bureau af te spreken terwijl je daar helemaal geen budget voor hebt.

14. Wat kan de webbouwer nog meer?

Biedt de webbouwer naast het bouwen van de website nog andere diensten aan? Bijvoorbeeld online marketing. Het is altijd fijn om al je diensten bij één bedrijf onder te brengen.

15. Denkt de webbouwer met je mee?

Het is hartstikke leuk wat jij wilt maar zijn de wensen realistisch? Je ziet vaak oproepen op freelance websites zoals “Ik wil graag een website zoals Marktplaats en heb een budget van € 1.000,-“. Dit soort aanvragen zijn niet erg realistisch.

Call Now Button