Men kan stellen dat Google wereldwijd gezien de meest gebruikte zoekmachine is. Een bedrijf zal zijn website daarom graag hoog in de zoekresultaten van Google willen zien opduiken. Om de beste zoekresultaten te behalen, is het verstandig om zich enigszins te verdiepen in hoe Google werkt. Kortweg kan gezegd worden dat Google bestaat uit 3 onderdelen, namelijk een zoekrobot, een index en een algoritme.

De afzonderlijke onderdelen nader uitgelegd

Het eerste onderdeel van Google is de zoekrobot. Deze wordt ook wel crawler genoemd. Er worden continu, 24 uur per dag, 7 dagen per week, links gevolgd. De HTML-versies van de webpagina’s die bezocht zijn worden opgeslagen in een enorme database. Een bedrijf moet er dus voor zorgen dat de website wordt gevonden door Google. Men kan zich daarvoor aanmelden met Google Search Console of je kan er simpelweg voor zorgen dat er een link vanaf een andere website naar jouw website leidt. Het tweede aspect is de index die Google hanteert. Google houdt een zogenaamd crawlbudget aan. Dat geeft aan hoeveel moeite Google wil investeren in het indexeren van een website. Bij een trage website met slechte content zal Google dan ook maar weinig indexeren. Er wordt dan namelijk maar weinig inhoudt gedownload en valt er ook niet veel te indexeren. Om ervoor te zorgen dat een website goed in de Google index terecht komt, is het dan ook verstandig om de website SEO vriendelijk te maken.

Tenslotte het laatste onderdeel, het algoritme dat Google hanteert. Hoe dit precies werkt houdt Google strikt geheim. Wel is bekend dat wanneer een website eenmaal is geïndexeerd, hij wordt getoond in de zoekresultaten. Het algoritme zorgt voor de volgorde van de zoekresultaten. Google streeft ernaar om de beste resultaten te tonen wanneer er wordt gezocht op een bepaald zoekwoord. Wanneer de gebruikers veel slechte of niet-relevante zoekresultaten voorgeschoteld krijgen, zullen ze immers overstappen op een andere zoekmachine. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht heeft gedaan, zal hij in zijn zoekresultaten de 10 best bij het zoekwoord passende resultaten opnemen. De zoekresultaten die bovenaan én onderaan de lijst komen te staan zijn betaalde advertenties.

Call Now Button